Hun ser for første gang!

Hun ser for første gang!

Mlongo Tsuma Yawa åpnet ikke øynene da hun var nyfødt. Moren klarte å titte under øyelokkene da datteren var fem dager gammel og oppdaget en hvit flekk på begge øynene. 

Født med grå stær

På mange måter var Mlongo en heldig jente. Riktignok var familien hennes fattig, men hun hadde en mor og en far som gledet seg over å få enda et nytt barn, og hun hadde fem eldre søsken. Som nyfødt åpnet hun ikke øynene. Da moren fikk tittet under øyelokkene viste det seg at det var en hvit flekk på begge øynene.

Faren tok kontakt med en sosialarbeider i distriktet, som raskt diagnostiserte grå stær på begge øynene.

Hun henviste dem til øyeklinikken i Kwale. 

Mlongo var da for liten til å gjennomgå en operasjon, og klinikken rådet familien til å komme jevnlig til undersøkelser til Mlongo ble stor nok til et inngrep.
Men foreldrene var fortvilet og utålmodige. De oppsøkte et lokalt sykehus for en ny vurdering, og gikk også til en medisinmann for hjelp. De trodde at familien var utsatt for ond magi siden ingen tidligere hadde hatt et slikt problem.

Ingenting hjalp, lille Mlongo kunne fremdeles ikke se og ble derfor svært inaktiv. Etter to år fulgte sosialarbeideren familien til øyeklinikken igjen, hvor Mlongo ble operert. Operasjonen var vellykket.

 

Hun ser for første gang

Andre dagen etter operasjonen og med korrigende briller, strålte den lille jenta og var høyt og lavt for å undersøke ting og leke. Hun kunne se! Og foreldrene var overlykkelige. 
Mlongo trenger mye oppfølging, både fra øyeklinikken og fra foreldrene slik at synet blir stimulert, men hun har gode sjanser til å få et så godt syn at hun kan klare seg uten hjelp.

Ett av Right to Sights prioriterte arbeidsområder, er å lokalisere barn som har synsproblemer så tidlig at de ikke får varige skader. Vil du støtte dette viktige arbeidet, gi oss gjerne et bidrag. 

To år gamle Mlongo ser for første gang
IMG20171005075949

Les også