Gikk fem år uten behandling

Gikk fem år uten behandling

Øyeskaden Stephen Odera fikk da han var fem år, ble ikke operert før han var 10.
Da lå han to trinn bak på skolen og kunne ikke leke med andre.

Hans historie er dessverre ikke unik i denne delen av verden: Stephen bor med sin alenemor og 2 søsken. Moren er dagarbeider på en sukkerplantasje, og strever med å forsørge seg selv og sine barn. Da Stephen var 5 år fikk han en skade på det ene øyet. Sykehuset kunne ikke hjelpe, faktisk gikk det hele fem år til før han tilgang på øyehelsetjeneste. Da var synet blitt så dårlig at han hadde sakket to trinn etter på skolen, og hadde lenge ikke kunnet leke med andre barn. Moren hadde ikke penger til å betale for medisinsk hjelp.

Stephen Odera

Fikk hjelp gjennom Right to Sight

Så hørte moren om en outreach camp i regi av øyeklinikken i Kwale i Kenya som Right to Sight samarbeider med, og tok ham med dit. Der ble det konstatert grå stær som følge av skaden på øyet, og han ble tatt med til klinikken for operasjon.

 

Kun en dag etter operasjonen lekte han ivrig med andre barn på klinikken. Nå gleder han seg til å gå på skolen igjen for å ta igjen alt det han har gått glipp av.

At barn som Stephen ikke får nødvendig behandling når de trenger det, har flere årsaker. Det mest kritiske er at det ikke er nok øyeleger, i Kenya 1 per 500.000 innbyggere (i Norge er det 1 per 8200!). Det er også vanskelig å lokalisere barna – de er ofte isolert fordi de ikke kan delta i vanlige barneaktiviteter, og det er mye skam forbundet med å ha et handikappet barn.

Right to Sights modell

Right to Sight arbeider for å utdanne nye øyeleger og øyekirurger, og vi jobber gjennom afrikanske leger. Vi støtter også klinikkene med moderne operasjonsteknologi. Vi har afrikanske sosialarbeidere som reiser rundt i distriktene og foretar synsundersøkelser på skoler, i landsbyer og forsamlingshus. De som trenger hjelp, blir fraktet til en øyeklinikk for operasjon. Vi arbeider for å bygge bærekraftige øyehelsetjenester som kan redusere antallet unødig blinde og synssvekkede.

IMG_20170914_075044
IMG_20170915_094816

Retten til helse er en menneskerettighet. Retten til syn burde være på lik linje. Når 90 % av verdens unødige blindhet forekommer i fattige land, har den vestlige verden med sine fagpersoner et overordnet ansvar, mener Right to Sight.

 

Vi du være med å støtte dette viktige arbeidet, gi oss gjerne et bidrag. Vi garanterer at pengene går til formålet. 

VIPPS til Right to Sight Norge
Alle beløp er velkomne.

Les også