«De opererer inn øyne fra geiter, gjør de ikke?»

Posted on Posted in Nyheter

Ningome hadde alltid vært en kraftfull dame og en ressurs for både den landsbyen hun bor i og for sin familie. Alle hennes sju barn hadde overlevd barndommen, giftet seg og fått barn selv. Det i seg selv gjorde at Ningome ble sett på med respekt. Så begynte synet hennes å svikte. Hun veltet vannbøtten som datteren hennes hadde brukt tre timer på å hente, og som måtte gå den utmattende turen på nytt.

Ningome hadde drevet jordbruk, høstet avlingen, solgt den på markedet og tilberedt mat for alle i sin familie. Hun var smidig i kroppen, men uten syn ble hun mer og mer avhengig av sine barn for å klare seg. Denne hjelpeløsheten gjorde henne deprimert og sint – hun hadde vært så viktig for sine naboer og familie, og nå var hun ingenting.

Ningome visste ikke at hennes blindhet kunne behandles før datteren så en plakat om at hun kunne få en øyeundersøkelse fra en utsendt medarbeider fra klinikken i Kwale den påfølgende onsdagen. Under sterk protest, tok datteren moren dit. Ningome var livredd for at hun måtte opereres – hun hadde hørt at de brukte geiteøyne i operasjonene!

Ningome hadde grå stær på begge øynene. Hun la seg på operasjonsbenken med hjertet i halsen, men følte ingen smerter og hørte ingen geiter, og operasjonen var over på veldig kort tid. Da hun våknet neste morgen og tok av bandasjen, kunne hun se!
«Jeg skal aldri mer sitte i en stol», sa Ningome da, «jeg skal lage middag sånn som det skal gjøres når jeg kommer hjem. Og jeg skal lære mine barnebarn hvordan de lager mat bedre enn deres mødre gjør!»

Ningome er en av flere titusener som har fått synet tilbake på en av Right to Sights samarbeidende øyeklinikker i Kenya. Mange av dem som er unødig blinde, vet ikke at de kan få hjelp – dårlig infrastruktur, uvitenhet og overtro gjør det vanskelig å nå fram med informasjon. Det å finne mennesker som trenger behandling, er en viktig oppgave for Right to Sight, så våre afrikanske medarbeidere besøker skoler, landsbyer, kirker, moskeer, forsamlingshus og foretar synsundersøkelser. Gjennom denne oppsøkende virksomheten, har mange mennesker fått synet tilbake.

 

Vil du støtte oss i dette viktige arbeidet, vipps gjerne et bidrag til Right to Sight Norge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *