Right to Sights venneforening takker for støtten

Med hjelp fra mange enkeltpersoner, flere Lions-klubber og lokallag av Norske kvinners Sanitetsforening, har Right to Sights venneforening klart å finansiere videreutdanningen til 9 blinde og svaksynte barn i Kenya. En viktig videreføring av det primærarbeidet vi gjør, sier lederen i Venneforeningen, Kirsti Dolva. Vi er så takknemlig for all støtte.

Hele sju av barna går på The Salvation Army’s High School for the Blind in Thika, en kostskole som ligger nordøst for Nairobi. Skolen åpnet i 1946 og har nå 300 elever fra hele landet. Det er den eneste videregående skolen for blinde og svaksynte i øst- og sentral-Afrika. Skolen er fireårig og følger vanlig pensum for videregående utdanning i Kenya. De har god tilrettelagt opplæring med fasiliteter som er tilpasset elevene, blant annet et stort laboratorium for undervisning av fysikk og kjemi.

To av barna på Right to Sights fotballag på skolen i Thika
Everline Nyamoita (nummer 2 fra venstre på bildet) og Charles Osoro (nummer 2 fra høyre) var med på Right to Sights fotballag Norway Cup 2016

Kenya har ingen finansiering av utdanning etter grunnutdanningen. Det koster ca. kr 4000 per år å gå på denne spesialskolen. Mange av barna som går der, kommer fra ubemidlede familier og er avhengig av støtte. De gode hjelperne finnes. Den lokale Hopewell Valley Lions-klubben støtter mange barn på skolen, blant annet to barn som var med i Right to Sights fotballag på Norway Cup i 2016.

Vi er veldig takknemlige for støtten fra Lions, Sanitetskvinnene og mange privatpersoner, sier Kirsti Dolva, leder for Right to Sights venneforening. Flere av barna som nå går i Thika, har vært i behandling på Right to Sights samarbeidende sykehus. Det å kunne gi dem mulighet til å utdanne seg ut av fattigdom og bidra i samfunnet, er en viktig videreføring av det primærarbeidet vi gjør.

Dolvas håp er at Venneforeningen klarer å støtte mange flere barn. Behovet er stort. I Afrika rammes barn av øyesykdommer som kan kureres langt oftere enn i vår del av verden. Hvis de ikke får hjelp tidlig, utvikler ikke hjernen evnen til å se. Å finne barn med behov for hjelp, er også en stor utfordring. Foreldrene vet ikke om at det finnes behandling og det er altfor få øyeleger på hele det afrikanske kontinentet. Right to Sight arbeider med å etablere en bærekraftig øyehelsetjeneste, lokalisere mennesker med behov for operasjon, og utdanne øyeleger.

Right to Sight har som mål å utrydde unødig blindhet i Afrika, sier Kirsti Dolva. Og det er mulig. Venneforeningen har som mål å hjelpe de unge menneskene som ikke fikk hjelp tidlig nok – gi dem utdanning slik at de, tross sitt handikapp, kan leve et bedre liv, et liv uten almisser fra andre, uten stigmatisering. Som lege og medmenneske, er dette et arbeid jeg brenner for og ønsker å bruke tid på.

Vil du være med å bidra til dette viktige arbeidet, støtt oss gjerne. Alle bidrag, stort som mindre hjelper.

Les også