Kisii Eye Hospital

Posted on Posted in Vårt arbeid på plass

Kisii Eye Hospital ble åpnet i juni 2013 og skal dekke et område på 5 mill personer i den sørvestre delen av Kenya. Fullt utbygget skal klinikken utføre 5000 øyeoperasjoner pr år. Pasientene kommer fra Kisii, Nyamira, Homa Bay, Migori, Kisumu og deler av Narok. Klinikken blir ledet av dr. Daniel Kiage som er en velrenommert øyelege fra Nairobi. Klinikken er bygget opp etter en modell fra Aravind Care System i Madurai i India som er verdens største kjede av øyeklinikker.

Kisii Eye Hospital ligger i en 17000 kvadratmeter stor bygning som er under renovering (2013). Screeningundersøkelser av pasienter blir gjort på outreach camps. Pasienter som skal opereres blir transportert til Kisii hvor de kan overnatte eventuelt sammen med sin familie. Operasjonsutgifter skal holdes så lavt at alle som er i behov av øyebehandling skal ha tilgang til klinikkens tjenester.  I tillegg til operasjoner skal utdanning av teknikere og øyeleger være hovedfokus.

Dr. Kiages visjon er å utvide virksomheten til andre deler av Kenya og bygge liknende øyeklinikker i andre regioner. Mere langsiktig mål vil være å starte produksjon av medikamenter, operasjonsutstyr og instrumenter slik at regionen kan bli selvforsynt innen øyehelsetjeneste. Siden katarakt (grå stær) er hovedårsaken til blindhet i regionen vil operasjon av denne lidelsen være et hovedanliggende. Andre øyelidelser som glaucom (grønn stær) og diabetes retinopathi (senskader av sukkersyke) er andre årsaker til blindhet. For disse sykdommene vil man bygge opp et behandlingstilbud. På sykehuset skal det åpnes en brillebutikk.

Synsreduksjon og blindhet er en stor økonomisk og sosial belastning for den enkelte, familien og samfunnet. I den tredje verden beskriver  man en blind person som en munn uten hender og som er helt avhengig av familien eller samfunnet. Alt som trengs er en 10 minutters operasjon. Enten vet man ikke at operasjon er mulig eller så er man så fattig at man ikke har mulighet til å betale for operasjonen. (dr. G.Ventakaswamy fra Arawind Eye Hospital)

Synsreddende operasjoner er en av de mest kostnadseffektive intervensjoner innen medisinen. En relativ enkel og billig operasjon SICS (Singel Inscision Catarakt Surgery) gir en stor forbedring i livskvalitet for den som er rammet av katarakt. Det er denne metoden som man benytter ved Kisii Eye Hospital. Right to Sight har støttet sykehuset siden etableringen i 2013 og fra 2014 har Right to Sight Norge støttet outreach camps i distriktene. Fra februar 2015 har vi i tillegg etablert videreutdannelse for øyeleger innen grå stær kirurgi  (SICS). Selve operasjonsteknikken muliggjør at langt flere pasienter kan behandles. Øyelegene som gjennomgår vår videreutdannelse tar med seg SICS teknikken til andre deler av det afrikanske kontinent og på den måten økes kapasiteten ytterligere.

Dersom du ønsker å støtte sykehuset og videreutdannelse av øyeleger, kan du gjøre det enkelt her.

Innovation Eye Centre
Innovation Eye Centre

 

 

 

 

 

 

 

 

rtsn kisii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *