Pasientene kom blinde og forlot sykehuset smilende og dansende

Pasientene kom blinde og forlot sykehuset
smilende og dansende

Alle pasientene har hver sin historie, forteller legen Lily Nyamai. Hun deltok i Right to Sights prosjekt som gir leger utdanning i operasjon av grå stær,og er rørt over hvor stor betydning det har for livene til pasientene hun har behandlet.

Grå stær er den største årsaken til at personer i Afrika er blinde, men svært mange kan behandles for det. Mangel på øyeleger som kan operere øyesykdommen er prekær. Right to Sight jobber for å gi leger utdanning i den effektive SICS-operasjonen (small incision cataract surgery), som gjør at mange flere pasienter kan behandles enn tidligere. Right to Sights bærekraftige modell fokuserer på overføring av kompetanse fra øyeleger til deres kolleger. I Norge er det kun Right to Sight som jobber med slike videreutdanningsprosjekter. Lily Nyamai er øyelege, og fikk undervisning i SICS på Kisii Eye Hospital i 2015. Der observerte hun 150 operasjoner og opererte selv over 50 mennesker for grå stær.

– Vi gjennomførte ikke bare operasjoner, vi forandret livene til folk, forteller hun. Å få operasjon utgjør virkelig en forskjell i livene til pasientene. Det får store positive konsekvenser, fordi vi gjennom operasjonene fjernet funksjonshemmingen deres.

Reiser til nærområdene og tilbyr operasjoner

Sykehuset Kisii Eye Hospital samarbeider med lokale ledere og besøker nærområdene for å gjennomføre såkalte «outreach»-camper, med støtte fra Right to Sight. Der får de som av ulike grunner ikke kan besøke sykehus (ofte på grunn av mangel på penger) tilbud om behandling. Pasientene får gratis transport til og fra sykehuset, operasjonen blir gjort på en dag og dagen etterpå kan pasienten forlate sykehuset.

– Pasientene kom blinde og forlot sykehuset smilende og dansende, minnes Lily.

Da hun fikk høre om Right to Sights SICS-program for øyeleger, meldte hun seg på som en del av det obligatoriske semesteret der spesialistlegene skal oppholde seg på et lokalt sykesenter. Hun forteller at Kisii Eye Hospitals modell var svært populær blant kollegene på universitetet hennes. Right to Sights langvarige samarbeid med Kisii Eye Hospital gjorde det mulig for meg å delta i SICS-programmet som jeg hadde stor interesse for.

Hvor enn du er kan du utgjøre en forskjell i noens liv

Lily Nyamai fikk mye ut av oppholdet i Kiisi, både personlig og faglig.

– Jeg har lært å gi, å motta og å innse at hvor enn du er kan du gjøre en forskjell i noens liv, fastslår Lily. 

Å være med i programmet var ikke bare enkelt, mye rapportering og oversikter må til når man skal sørge for at operasjonene går riktig for seg og blir dokumentert til støttegiverne – blant annet Right to Sight.

– Hvordan har du opplevd samarbeidet og oversynet av Dr. Dan Kiage, som er direktør for sykehuset?
– Hvor skal jeg begynne? Han er en flott mentor og underviser. Tiden jeg oppholdt meg på Kisii Eye Hospital under Dr. Kiages oversyn var utrolig verdt alt arbeidet. Det er en erfaring jeg ikke kan bytte mot noe materielt. Jeg fikk lære hvordan jeg kunne bli en enda bedre fagperson til å bidra til øyehelse og han lærte meg det aller meste av hva jeg kan om operasjoner av grå stær.


Lily Nyamai håper samarbeidet mellom Kisii Eye Hospital og Right to Sight fortsetter. Samarbeidet har vært veldig viktig for lokalsamfunnet, sykehuset og for henne som person, understreker hun.

Vil du støtte Right to Sights arbeid med å utdanne afrikanske øyekirurger, bruk Vipps til Right to Sight Norge. Alle beløp er velkomne.

Les også